Ekseeko is ALTIJD op zoek naar nieuwe vrijwilligers!!!
Daarom deze simpele oproep: heb je zin om jongeren en jongvolwassenen met een beperking mee te begeleiden bij toffe uitstappen? Of ben je iemand die graag een administratieve taak op zich neemt, graag met de auto rijdt en voor ons wil chaufferen? Eerder artistiek aangelegd? Misschien kan je deelnemen aan ons theaterproject… Iedereen is welkom!
Ben je zeker? Kom je ons helpen als vrijwilliger? Mail ons dan met de fiches die je onderaan vindt, en lees zeker eens de informatienota.
Vraag je je af wie of wat Ekseeko is? Kijk dan zeker op de pagina’s van de vrijetijdsactiviteiten en de theaterwerking. Of lees onze visietekst.
Tips & Tricks
Handige tips en tricks…
Ga je mee met Ekseeko als vrijwilliger, zet je dan schrap voor superactiviteiten met geweldige deelnemers! Hier vind je wat tips en truckjes die het voor iedereen nog fijner en gemakkelijker kunnen maken.
Ekseeko = fun!
Maak plezier want daarvoor zijn we bij Ekseeko! Wees positief en amuseer je, zie onze deelnemers graag: ze zijn het waard en je krijgt zoveel terug! Ze hebben misschien een beperking maar doen hetzelfde graag als jij.
Kusjes en knuffels
Kusjes, omhelzen en knuffelen kan, maar leg zelf je grenzen en geef die ook duidelijk aan door te zeggen wat je leuk vindt en wat niet. Als één van onze deelnemers aangeeft verliefd te zijn op jou of je krijgt hierover duidelijke signalen, maak dan zo snel mogelijk duidelijk hoe jij erover denkt, voelt.
Stille genieters
Sommige van onze deelnemers zijn nogal stil en onopvallend, maar ook zij genieten van de activiteiten en van aandacht. Vergeet ook hen niet!
Eenvoudig
Maak je taal eenvoudig en spreek traag en duidelijk wanneer nodig, maar vergeet niet: al onze deelnemers zijn jongeren en jongvolwassenen, spreek hen ook zo aan!
Euhhhhhhhhh!?
Ook duidelijkheid in wat je zegt of doet is heel belangrijk. Zorg ervoor dat de deelnemers je goed begrijpen. Vraag desnoods of ze je verstaan hebben. Wanneer je zelf iets niet begrijpt, mag je hen zeker vragen om het nog eens te zeggen!
“Kom, ik zal dat wel doen”
Bied enkel hulp waar nodig: wat onze deelnemers zelf kunnen, laat je hen zelf doen. Vraag daarom met wat en hoe je kan helpen, bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen van de auto of bus, bij eten en drinken, bij toiletsituaties…
Vermijd betuttelend of “verzorgend” over te komen: jij bent er om mee plezier te maken en af en toe een handje te helpen waar nodig.
Op stap met een blinde
- Kondig aan wat je gaat doen, neem een blinde niet onverwacht en bruusk vast of vermijd onverwachte harde geluiden.
- Heb je nog een arm in reserve? Een blinde zal met plezier bij jou inhaken! Let op: hij houdt best jouw arm vast en niet omgekeerd, anders zou hij jou moeten leiden…
- Opstapjes en afstapjes zijn altijd wat tricky. Verwittig van tevoren wanneer ze eraan komen (ook al zijn ze ongelooflijk klein) en vertraag wat wanneer je er bent. Ga eerst zelf het trapje op of af. Aan je arm kan de persoon die je begeleidt voelen hoe groot het trapje is.
- Trappen, een categorie apart! Bij een trap zeg je dat er een trap is en laat je de blinde de leuning vasthouden. Zo kan hij/zij alleen de trap op. Als er geen leuning is, zeg je best hoeveel treden er zijn of tel je ze terwijl je samen de trap oploopt.
- Let zelf op hindernissen naast je en in de hoogte daar waar de blinde loopt en kondig ze aan. Niets zo vervelend als iemand die tegen een verkeersbord knotst…
- Duw nooit een blinde voor je uit, hij weet absoluut niet wat er gaat komen. Is de deur of de doorgang te smal, laat de blinde dan achter je lopen. Hij kan je dan bij de schouder nemen.
- Geniet luidop! Is er iets moois te zien, iets grappigs of spectaculairs tijdens een wandeling, een autorit, een voorstelling … geniet dan luidop. Niets zo fijn voor blinden als jou horen beschrijven wat er allemaal te zien is. Jij bent hun ogen!
- Onze blinden houden van babbelen, knabbelen en gezellig een glaasje drinken maar vraag ze toch ook eens om te bewegen, bijvoorbeeld een dansje te “placeren” samen met jou.
Ekseeko en Kannet
Ekseeko is een afdeling van Kannet.
Dankzij Kannet hebben we een “stevige” verzekering.
Kannet organiseert ook vaak interessante vormingen en ondersteunt waar nodig.
Als vaste vrijwilliger betaalt Ekseeko je Kannet-lidmaatschap.
Als vrijwilliger heb je ook enkele verplichtingen. Die vind je in de informatienota. Wat je hieruit vooral moet onthouden, is dat alle info die je krijgt over deelnemers vertrouwelijk is.
Verzekering
Ekseeko is verzekerd via Kannet.
Je bent als vrijwilliger verzekerd voor je burgerlijke aansprakelijkheid.
Gebeurt er tijdens je begeleiding een ongevalletje met een deelnemer, kan jij daar niet voor aansprakelijk gesteld worden tenzij je een ernstige fout maakt.
Heb je een ongelukje tijdens een uitstap en heb je lichamelijke schade, dan dekt de verzekering persoonlijke ongevallen je kosten.
Wil je er graag alles van weten, lees dan hier de polis.
Via Kannet hebben we een omnium verzekering voor onze chauffeurs.
Rij je van en naar een activiteit of vervoer je deelnemers of vrijwilligers, dan ben je omnium verzekerd.
Vergoeding
Bij Ekseeko word je betaald met veel warmte, vriendschap en dankbaarheid, maar niet met geld. Vrijwilligerswerk wordt nu eenmaal niet betaald.
Vrijwilligers hoeven niet te betalen voor de activiteiten. Soms vragen we een bijdrage bvb. bij dure tickets. Meestal betalen vrijwilligers zelf hun drankjes en hapjes, soms trakteert de Ekseeko-kas.
Als je aankopen doet voor een Ekseeko-activiteit, dan hou je het bonnetje bij en we betalen je terug. Wanneer je rijdt met deelnemers voor een Ekseeko-activiteit, krijg je een (kilometer)vergoeding.
Downloads
Visietekst
Wie is Ekseeko? Wat doen we? En waarom doen we dat? Dat lees je in onze visietekst.
Informatienota
Alle officiële informatie van de Ekseekowerking voor de vrijwilligers: over verzekering, vergoeding en waar je als vrijwilliger rekening mee moet houden.
Informatiefiche vrijwilligers
Kom je als vaste vrijwilliger naar Ekseeko-activiteiten, dan vragen wij een informatiefiche in te vullen. Zo weten wij hoe we jou kunnen helpen en wie we kunnen verwittigen, mocht er iets gebeuren. Ook vraagt de overheid bepaalde gegevens op in het kader van subsidieaanvragen.
Toestemming gebruik beeldmateriaal
Tijdens activiteiten maken we vaak foto’s en filmpjes. Graag weten we of en waarvoor we het beeldmateriaal waar jij opstaat, mogen gebruiken.